Ruokakuvia tuli otettua Irlannissa viime kesänä aika heikosti. Löysin koneen kätköistä tällaisen sovelletun bologneseannoksen kuvan. Laitan tähän myös muutaman muun suosikkireseptin.

Bolognese kyläkaupan aineksista

  • spagettia
  • sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • tuoreita herkkusieniä
  • tölkki tomaattimurskaa
  • paprikajauhetta
  • mustapippuria
  • ripaus suolaa ja sokeria
  • tuoretta timjamia ja rosmariinia
  • ½ dl punaviiniä
  • pinnalle reilusti raastettua tuoretta cheddaria

Leikkasin ensin sipulit hienoksi ja freesasin niitä sienten kanssa hetken pannulla. Kaadoin joukkoon tomaattimurskan ja punaviinin sekä lisäsin mausteet. Jostakin syystä jauhelihapohjaisiin kastikkeisiin ilmestyy usein vähän pistävä sivumaku, joka korjaantuu sokerilla. Annoin kastikkeen poreilla kattilassa puolisen tuntia ja keitin pastan sillä aikaa kypsäksi.

Kotipihallani kasvoi iso rosmariinipensas ja pienempi tukku timjamia. Joskus sain puutarhasta myös tuoretta valkosipulia. Näistä paistelin keittiön pienellä kaasugrillillä valkosipuli-yrttileipiä:

  • halkaistuja pitaleipiä
  • valkosipulia hienonnettuna
  • voita tai margariinia
  • hienonnettuja tuoreita yrttejä
  • suolaa ja pippuria

Syyskuussa tienvarret olivat täynnä kypsiä boysenmarjoja. Kerran innostuin vääntämään niistä piiraan. Ohje on Kylemore Abbeyn keittokirjasta.

Apple and Blackberry Tart

  • 250 g jauhoja
  • 140 g kylmää voita kuutioina
  • kylmää vettä
  • 4 omenaa (baking apples)
  • 3 kupillista marjoja
  • sokeria maun mukaan
  • päälle tomusokeria

Ensin nypin taikinan jauhoista ja voista. Jaoin sen kahtia: vuorasin voidellun piirakkavuoan toisella puoliskolla taikinaa ja jätin lopun odottamaan jääkaappiin kannen tekoa varten. Paistoin piirakkapohjaa 200 asteessa kymmenisen minuuttia. Sillä aikaa kuorin ja viipaloin omenat. Asettelin ne esipaistetun piirakkapohjan päälle ja ripottelin pinnalle kerroksen sokeria. Lisäsin vuokaan marjat ja taas sokeria. Kaulin lopusta taikinasta kannen piiraalle ja paistelin sitä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Lopuksi ripottelin päälle tomusokeria.