Seuraavaksi suureksi ruokaprojektikseni on muotoutunut ruokavarastoni lisäykseksi ilmestynyt viiden kilon kurpitsa. En ollut koskaan aikaisemmin tehnyt kurpitsasta mitään ja jouduin tekemään pientä keittokirjakartoitusta jääkaapissa lymyävän mötikän ottamiseksi haltuun. Aloitin turvallisesta vaihtoehdosta eli sosekeitosta.

Kurpitsa-porkkanasosekeitto

puolikas iso kurpitsa
6 porkkanaa
valkosipulinkynsi
2 kasvisliemikuutiota
litra vettä
1 dl ruokakermaa
pippuria

Poista kurpitsasta siemenet, verkkomainen sisus ja kuoret. Leikkaa porkkanan kanssa samankokoisiksi palasiksi. Keitä kasvikset liemikuutiolla maustetussa vedessä kypsiksi. Mausta, soseuta ja lisää kerma. Kiehauta vielä.


Seuraavassa kurpitsakokeilussa liikuttiin jo epävarmemmalla ja soveltavammalla pohjalla, mutta hyvää tuli silti.

Uunissa kypsennettyä hunajaista kurpitsaa ja punajuurta


1/5 isosta kurpitsasta
3 punajuurta
½ dl hunajaa
timjamia
suolaa, pippuria

Leikkaa kasvikset suuriksi mutta ohuehkoiksi palasiksi ja asettele ne lomittain voideltuun laakeaan uunivuokaan. Kaada päälle hunaja ja lisää mausteet. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 40-50 minuuttia. Kääntele punajuuria ainakin kerran paistamisen aikana etteivät ne pääse kuivumaan.


Seuraava liike on vielä vähän tuuminnan alla. Olen miettinyt erilaisia kasvispiiraita, mutta paras ja varsinkin kannellisiin piirakoihin sopiva vuokani taitaa olla lainassa. Toisaalta muffinssit ja jopa kurpitsan yhdistäminen suklaaseen voisi olla jonkinasteinen idea. Tai joku muu makea viritys.Tai risotto. Katsotaan.