Kirjahyllyyni on vuoden mittaan asettunut yksi jos toinenkin hollantilaista keittotaitoa käsittelevä opus. Sain hiljattain lahjaksi kokoelman Limburgilaisia reseptejä, mutta pelkuruuttani en ole vielä uskaltautunut ohjeineni lieden äärelle. Luulen että joudun kerämään vielä hetken rohkeutta uskaltaakseni tarttua vaikkapa makean hapankaalipiiraan tai parsalasagnen reseptiin.

1637448.jpg

Aikaisemmin olen nauttinut Limburgin provinssin antimista lähinnä paikallisen hedelmäpiiraan (Limburgse vla) muodossa. Suosituimpia variantteja taitavat olla omena- kirsikka- ja päärynäpiiraat. Haluttuja makupaloja ovat varsinkin nyt keväällä Limburgin sydänmailla kasvatetut perinteikkäät hollantilaiset parsat.

1637449.jpg

Omituisin kulinaristinen seikkailuni Limburgissa taisi kuitenkin olla keitetty ja uunissa juuston kera gratinoitu kokonainen kukkakaali.

Eräästä viehättävästä antikvariaatista mukaan irtosi kerran hollantilaista ruokaa kattavasti käsittelevä Het Kookboek, "The Keittokirja".
 
1637450.jpg

Vuonna 1980 julkaistu kirja aloittaa vakuuttavasti perusasioista esittelemällä esimerkiksi siannylkemis- ja aivojenliotustekniikoita.

1637452.jpg1637453.jpg