Kaali on halpaa! Tein valtaisan kokoisen kaalilaatikon ja materiaalia riittää askarteluun vielä ihan riittävästi. Reseptin yhdistelin keittokirjoista ja netissä selailemistani ohjeista. Käytin laatikkoon esimerkillisenä köyhäilijäopiskelijana soijarouhetta, mutta jauhelihaakin voi tietenkin laittaa. Voi olla että laatikosta tulee kyllä sitten kaikkine kermoineen aika raskasta.

Kaalilaatikko

n. kilo kaalia
5 pientä porkkanaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 dl soijarouhetta
2 dl riisiä
25 g margariinia
kananmuna
1 isompi purkki creme fraichea
purkki tomaattipyreetä
6 dl kasvislientä
2 lihaliemikuutiota
1 rkl paprikajauhetta
mustapippuria
muskottipähkinää
(suolaa)

Silppua kaali, pilko porkkanat ja sipulit. Kääntele sulaneessa rasvassa suuressa kattilassa kunnes kaali vähän pehmenee. Lisää vesi ja toinen liemikuutioista. Anna hautua kannen alla hiljakseen noin tunti.

Turvota soijarouhe vahvassa lihaliemessä ja sekoita siihen kaalilaatikon mausteet. Lisää sitten kaikki ainekset riisiä lukuunottamatta kaali-kasvisseokseen. Tarkista suola.

Voitele suuri, syvä uunivuoka margariinilla ja mittaa pohjalle riisi. Kaada päälle kaaliseos ja paista 200-asteisen uunin alaossassa foliolla (tai kannella jos on) peitettynä noin tunti. Poista sitten folio/kansi, laita uuni pois päältä ja anna laatikon tekeytyä jälkilämmössä puolisen tuntia.