Aloitin sämpylätaikinaa, ja juuren kohotusvaihessa tuli mieleen että voisin käydä takapihalta kipaisemassa vähän nokkosia siihen sekaan. En ollut koskaan ennen käyttänyt nokkosta missään ruoassa, mutta nauttinut kyllä esimerkiksi nokkosella maustettujen muurinpohjalettujen muodossa. Rohkaisinkin nyt mieleni pistoriskistä huolimatta, laitoin puutarhahanskat käteen ja suuntasin saksilla aseistettuna etsimään sopivia puskia. Laitoin kasvit muovipussiin ihan kokonaisina, otin mukaan jonkin verran myös jo kukkivia yksilöitä vaikka tämä jostain syystä hieman epäilytti. Kotona uitin nokkosia muutaman minuutin kiehuvassa vedessä ja saksin ne sitten jäähtyneinä taikinan sekaan.

Olen myös oppinut ajattelemaan hiivataikinan tekemistä uudella tavalla. Ei tule ajatella leipovansa aktiivisesti leipää, vaan puuhastella jotain tärkeämpää siinä samalla. Näin leipomisesta ei tule rasittavaa odottelua ja taikinaa tulee kuin vahingossa kohoteltua tarpeeksi.

Sämpylätaikinaan tuli:

1 l vettä
19 dl graham- ja sämpyläjauhoja
2 pss kuivahiivaa
n. 2 dl ryöpättyä nokkosta (tuoreena isohko pussillinen)
3 ½ tl suolaa
8 rkl oliiviöljyä

Liuota hiiva pariin desilitraan kuumaa vettä. Sekoita joukkoon hieman jauhoja ja anna kohota liinan alla (mielellään mikroaaltouunissa) puolisen tuntia. Sillä aikaa voit ryöpätä nokkoset jotta ne ehtivät ennen silppuamista hieman jäähtyä.

Sekoita joukkoon loput jauhoista ja vaivaa niin kauan kun jaksat. Sekoita sitten joukkoon loput ainekset.

Anna taikinan kohota taas puolisen tuntia liinan alla. Muotoile siitä sitten haluamasi kokoisia sämpylöitä. Anna niiden kohota pellillä vielä ainakin sen aikaa kun uuni lämpiää 225 asteeseen. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla kunnes ne ovat saaneet väriä, eli noin 10-15 minuuttia.