Pääsiäisateriaa varten valitsin melko perinteisiä komponentteja: kananmunaa, lammasta ja mämmiä. Ensin harkitsin jonkinlaista munaruokaa 80-luvun malliin. Munakasrulla tai jonkinlainen hyydytetty viritys olisi oinut olla hauska.  Päädyin kuitenkin yksinkertaiseen pinaattikeittoon. Ilmeisesti monelle on jäänyt kouluruokailuista pinaattikeitosta jonkinlainen trauma, vaikka en itse ole tästä koskaan kärsinyt. Varmistelin kuitenkin selustaani runsaalla kermankäytöllä.

Pinaattikeittoon:

200 g pakastepinattia (mieluiten kokonaisina lehtinä pakastettua
pari kourallista tuoretta pinaattia
pieni sipuli
valkosipulinkynsi
2 dl kermaa
3 dl maitoa
kasvisliemikuutio
½ tl muskottipähkinää
½ tl sinappia
mustapippuria, suolaa
jauhoja suurstukseen

Lisäksi:

muutama tuore pinaatinlehti
kovaksi keitettyjä kananmunia
 

Lorauta paksupohjaisen kattilan pohjalle hieman rypsiöljyä ja kääntele hienonnettuja sipuleita siinä hetki. Lisää noin ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja kaada neste joukkoon pienissä erissä, jotta keitto ei paakkuunnu. Lisää pinaatti ja mausteet. Hauduta hetki. Annostele keitto lautasille ja lisää jokaiseen annokseen pinaatinlehti ja puolikas kananmuna.

 

Perin isovanhemmiltani viime vuonna punaisen, valurautaisen Sarpanevan padan. Jostain syystä en ollut innostunut hauduttelemaan siinä mitään ja tyytynyt lähinnä ihailemaan komistusta kippohyllylläni. Ajattelin että pata ansaitsee arvoisensa korkkauksen, joten ostin sen kunniaksi ihan oikeaa lampaanlihaa. Mitähän padassa on mummoni huushollissa hauduteltu?

Mausteiseen lammaspataan tuli:

n. 600 g lampaanniskaa
iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
4 porkkanaa
sellerinvarsi
2 dl kikherneitä
muutama salottisipuli
4 dl tomaattimurskaa
1 tl kurkumaa
2 tl paprikajauhetta
1 tl neilikkaa
½ tl kanelia
2 tl kuivattua minttua
1 tl inkivääritahnaa
ripaus cayennepippuria
1 tl jauhettua kuminaa
ripaus muskottipippuria
1 lihaliemikuutio
3 laakerinlehteä
n.5 dl vettä

Leikkaa lampaanliha suupaloiksi ja laita suurin osa rasvasta syrjään. Sekoita jauhetut mausteet tilkkaan oliiviöljyä ja kääntele lihanpalat siinä. Ruskista lammasta pannulla sipuleiden kera. Siirrä liha sitten uunivuokaan. Lisää joukkoon neste ja muut mausteet. Anna padan hautua 155-asteisessa uunissa puolisentoista tuntia. Lisää lopuksi pilkotut vihannekset ja kypsennä vielä tunti. Tarkista suola ja tarjoile.

Olin vähän eksyksissä lampaanlihan valinnan kanssa, sillä en halunnut ostaa turhan kallista lihaa. Valintani niskapaloista osui varmaankin melko oikeaan, sillä liha tuntui sopivan hyvin haudutukseen. Mukana oli vähän luita ja luuydinpaloja sekä runsaasti rasvaa. En uskaltanut laittaa läheskään kaikkea rasvaa pataan, enkä oikein keksinyt sille muutakaan käyttötarkoitusta. Vinkkejä otetaan vastaan tulevaisuuden varalle.

Pata oli jo suurimmaksi osaksi ehtinyt kadota lautasille ennen kuin ehdin kameran kanssa hätiin. Lammaspadan kanssa tarjosin turkkilaista leipää ja sitrussalaattia:

Jälkiruoaksi oli tietenkin mämmiä.