Söin kerran Tukholmassa lounaaksi aivan ihanan mezelautasen. Tämän inspiroimana kokosin kotona lautaselle seuraavanlaisia asioita:

Pinaatti-fetapiirakat

8 levyä torttutaikinaa

pieni pussi pinaattia
puolikas sipuli
2 valkosipulinkynttä
n. 100 g fetaa
sitruunamehua tuoreesta sitruunasta
½ tl suolaa (tarpeen mukaan enemmänkin, pinaatti tuntuu imevän itseensä kaiken suolan)
mustapippuria
vähän sinappia

Kääntele sipuleita hetki oliiviöljyssä ja lisää muut aineet. Täytteen valmistuksessa tuore sitruuna ja oikea suolan määrä ovat olennaisia. Koska täytettä tulee kuhunkin piirakkaan vain vähän voi se olla voimakkaan makuista.

Kauli vähän sulaneet taikinalevyt hieman pidemmiksi niin, että saat leikattua kustakin levystä 3 neliötä. Aseta jokaiselle levylle n. 2 tl täytettä. Voitele reunat vedellä ja sulje kolmioiksi. Voitele munalla ja ripottele halutessasi päälle koristeeksi hieman seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Linssi-seesampyörykät

1 dl punaisia linssejä
1 sipuli
pieni porkkana
½ sl halkaistuja ohrasuurimoita
korppujauhoja
kananmuna
½ pieni tölkki tomaattipyreetä
laakerinlehti
½ tl juustokuminaa
½ tl kuivattua minttua
loraus sitruunamehua
hieman kanelia
hieman mustapippuria
½ dl seesaminsiemeniä

Keitä vihannekset, linssit ja ohra kypsiksi tilkassa laakerinlehdellä maustettua kasvislientä. Kaada pois ylimääräinen neste ja survo puuromaiseksi seokseksi. Lisää muut aineet. Jos massa on liian löysää voi tilanteen pelastaa korppujauhoilla.

Muotoile taikinasta pieniä pyöryköitä. Kaada seesaminsiemenet laakealle lautaselle ja kierittele pyörykät niissä. Paista 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes siemenet alkavat ruskistua.

Tabbouleh talvivista vihanneksista

1 dl keitettyä ohraa
punainen paprika
2 tomaattia
puolikas kurkku
sitruunan mehu
ruukku tuoretta minttua
suolaa, pippuria
loraus omenaviinietikkaa
loraus oliiviöljyä
hienonnettu valkosipulinkynsi

Sekoita ohra, mausteet ja pieniksi kuutioiksi leikkaamasi vihannekset. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin tunnin ajan.

Seesamkastiketta

2 dl turkkilaista jogurttia
4 rkl seesaminsiemeniä
2 tl soijakastiketta

Paahda seesaminsiemeniä kuivalla paistinpannulla kunnes ne ruskistuvat. Siemenet palavat todella helposti, joten kääntele niitä jatkuvasti lastalla. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna kastikkeen tekeytyä jäkaapissa ainakin vartin verran.

Nopasti marinoituja oliiveja

kokonaisia vihreitä oliiveja
oliiviöljyä
kuivattua oreganoa
mustapippuria
rouhittua paprikaa

Viinilehtikääryleitä (purkista)

Tomaattikastiketta