Tänä vuonna tuntuu olevan aika hyvä kanttarellivuosi. Olen lisäksi oppinut tunnistamaan muutaman muunkin sienen ja oppinut jättämään ainakin osan myrkyllisistä metsään. Kehitystä on siis tapahtunut. Tässä muutamia sienireseptejä.

Suolasienet

rouskuja, haperoita ja tatteja
merisuolaa

Puhdista sienet ja paloittele suurikokoisimpia yksilöitä hieman. Ryöppää sieniä noin kymmenen minuutin ajan runsaassa, kiehuvassa vedessä. Desifioi muutama lasipurkki käyttämällä niitä 120-asteisessa uunissa kymmenen minuutin ajan. Keitä sen aikaa purkkien kansia kattilassa. Odota, että purkit jäähtyvät hieman. Jäähdytä tarvittaessa myös sienet huuhtelemalla niitä kylmällä vedellä. Nyt voit aloittaa sienten purkittamisen. Huomaa, että suolasieniin laitetaan todella paljon suolaa. Itse laitan suunnilleen kolme neljäsosaa sieniä ja yhden neljäsosan suolaa. Olen havainnut merisuolan paljon paremmaksi tässä puuhassa kuin tavallisen ruokasuolan. Kaada purkin pohjalle kerros suolaa, petiä kerroksella sieniä, lisää taas suolaa ja jatka kunnes purkki on täysi. Painele sieniä tiimiimmäksi kiehuvassa vedessä desifioimallasi lusikalla. Sullo purkit mahdollisimman täyteen sieniä. Laita päällimmäiseksi kerros suolaa. Säilytä jääkaapissa.

Arvioisin että sienet säilyvät vähintään pari kuukautta. Sienistä tulee niin suolaisia, että ne pitää liottaa ennen käyttöä.

Oliiviöljyyn säilytyt kanttarellit (aineksia tulee tämän verran yhteen keskikokoiseen purkkiin)

n. puoli litraa kanttarelleja
3 dl oliiviöljyä
1,5 dl etikkaa
muutama kokonainen mustapippuri
2 laakerinlehteä
1 tl korianterinsiemeniä
muutama timjaminoksa
3 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa

Desifioi purkit samalla tavalla kuin suolasienissä, mutta pyri purkittamaan sienet kun purkit ovat vielä kuumia.

Paista sieniä hetki oliiviöljyssä niin, että niistä irtoaa hieman nestettä. Sieniä ei ole kuitenkaan tarkoitus paistaa aivan kypsiksi asti. Kuumenna liemen aineet kattilassa kiehuviksi. Sullo sienet kuumiin purkkeihin ja kaada päälle kiehuvan kuuma liemi. Täytä purkit aivan piripintaan asti. Sulje välittömästi kannella. Anna purkkien jäähtyä ylösalaisin, ja siirrä ne sitten jääkaappiin viilentymään edelleen. Säilymisajan arvioiminen on hankalaa. Itse uskaltaisin kurkistaa purkkiin vielä parinkin kuukauden päästä.

Kasvimaan kanttarellipasta

farfalle-täysjyväpastaa
muutama porkkana
pieniä purjoja
kanttarelleja
timjamia
sinappia
chilihiutaleita
pari valkosipulinkynttä
suolaa, pippuria

Laita pasta keihumaan. Paista sillä aikaa sieniä hetki oliiviöljyssä. Lisää loput ainekset ja kypsennä hetki niin, että kasvikset jäävät rapsakoiksi. Sekoita al denteksi jättämääsi pastaan.

Sienimuhennos

kanttarelleja
sipulia
kevytkermaa
vehnäjauhoja
timjamia
sinappia
suolaa, pippuria

Paista sieniä hetki margariinissa. Lisää sipuli ja odota, kunnes se pehmenee jan neste haihtuu pannulta. Mausta ja lisää joukkoon muutama teelusikallinen jauhoja. Kaada kerma joukkoon pienissä erissä. Ohenna tarvittaessa vedellä. Tarjoa vaikkapa keitettyjen perunoiden seurana.