Hollantilaista perinneruokaa käsittelevässä sarjassamme palataan taas vanhan tuttavuuden, stamppotin äärelle. Ruokalajin nimi viittaa survimeen (stamp) jolla kulloisetkin ainekset muussataan yhtenäiseksi, karkeahkoksi seokseksi. Stamppotin pohjana on aina perunamuusi joka maustetaan vuodenajalle ominaisella kaalinsukuisella kasvilla. Tyypillisen stamppot lienee boerenkoolstamppot,  joka kuuluu hollantilaisessa mielenmaisemassa olennaisesti talveen ja viimassa pyöräilyyn kaalisäkkien roikkuessa ohjaustangosta. Tämän stamppotin sivussa nautitaan usein keitettyä savumakkaraa.

Tämäkertainen makuelämys valmistettiin kuitenkin kevätkesän kunniaksi endiivistä. Perunamuusiin sekoitettiin paistettuja pekonikuutioita ja hienonnettua endiiviä. Mausteita tähän ei ilmeisesti tarvittu. Jos makujen tasaisuus vaivasi voi stamppotkekonsa päälle halutessaan sivellä sinappia. Lekker, hé?